Magyar English

Üzenet

Fényképezőgép "A család az emberi együttélés csodás találmánya, a társadalom alapja. A családban születnek a legfontosabb szeretetkapcsolatok. A legfőbb jellemzője az ÉN helyett a MI elfogadása: a te gondod az én gondom, a te örömöd az én örömöm is. Egymás elviselése a szeretetben. Feltétele a folyamatos, a gondoskodó figyelem, amely sokféle módon veszi körül azokat, akik együtt élnek." (Gelencsér Katalin)

Üzenet rovatunkban minden hónapban egy-egy NOE tag írja le gondolatait a családról, a gyermekvállalásról, a nagycsaládos létről.

Nincs Otthon Egyedül (NOE) üzenet

Nincs Otthon Egyedül (NOE) üzenet
Hatgyermekes szülőként, gyakran kérdezik tőlünk – az igazat megvallva inkább páromtól, Rékától, mert Ő megy döntően a játszótérre a gyerekekkel (én csak a legtöbbet telefonáló apuka címmel büszkélkedhetem e helyszínen) – azt, „Hogy bírjátok?” Ilyenkor persze elmosolyodva kacsintunk össze…Ha tovább kérdezik, akkor viccesen megfogalmazza az ember:
  • Biztosan nem fogunk unatkozni életünk végéig…
  • Ha már nem lesz nyugdíjunk, akkor talán a sok gyerek nem hagy éhen minket…
  • Mi a munkahelyi stressz hat gyerek mellett, egyszerűen nem érek rá vele foglalkozni…

Két kamaszodó, egy örökmozgó, egy iskolát most kezdő ikerpár és a legkisebb felfedező folyamatos elfoglaltságot ad. Csak az állandóan hangzavaros üzemeltetés is komoly erőforrásokat köt le, de természetesen ilyen „tömegben” mindig adódik valami ad hoc megoldani való. És ha őszinték vagyunk, akkor fárasztó dolog ez! A sok-sok és véget nem érő feladatokat persze az ember nem mindig viseli kellő nyugodtsággal és higgadtsággal, és ha fel nem is adná, de egy kicsit bizonyosan kikapcsolna. Na meg 12 éve – épp a napokban számoltuk össze – nem volt egy napunk sem gyerek nélkül. Ami persze nagy ajándék, de azért mégis vágyunk már egy kis valóban egyedüli együttlétre...Ugyanakkor, ha egy hétre elutazik egyikőjük is iskolai kötelezettség miatt, már a második nap után kevesen (és kevésnek) érezzük magunkat. Kimondottan hiányérzetünk van. És hát talán a gyerekeknek is a legjobb útravaló a nagycsalád. Már az óvodában látható a nagyobb tolerancia, a gyors szocializáció, de a határozottság és a küzdeni tudás is. Összességében úgy gondolom, hogy nagyon jól döntöttünk, hogy nagy család lettünk és meggyőződésem, hogy nemcsak nekünk, de másoknak is előnyt jelent.

A Nagycsalád a társadalmi felelősség vállalás nehéz és kihívásokkal teli, de egyben a legnagyszerűbb és legnemesebb formája! Mindenkinek csak ajánlani tudom, aki tenni akar!
 

 
Mezőszentgyörgyi Dávid
NOE-FON
noe-fon
Eseménynaptár
Nap képe
Nap idézete

Az igazi szeretet önmagával megelégedett. Jutalma az, aki szeret. (Szent Bernát)

Tagegyesület kereső

Írja be a keresett település nevét!

Keresés

Támogatóink

Vodafone Nagy család - kis lábnyom Új Magyarország fejlesztési terv Széchenyi terv Magyar Élelmiszerbank Egyesülete Fővárosi Vízművek Zrt.