Magyar English

Üzenet

Fényképezőgép "A család az emberi együttélés csodás találmánya, a társadalom alapja. A családban születnek a legfontosabb szeretetkapcsolatok. A legfőbb jellemzője az ÉN helyett a MI elfogadása: a te gondod az én gondom, a te örömöd az én örömöm is. Egymás elviselése a szeretetben. Feltétele a folyamatos, a gondoskodó figyelem, amely sokféle módon veszi körül azokat, akik együtt élnek." (Gelencsér Katalin)

Üzenet rovatunkban minden hónapban egy-egy NOE tag írja le gondolatait a családról, a gyermekvállalásról, a nagycsaládos létről.

Milyen az élet nagycsaládosként?

Mindenkinek jó lehet nagycsaládban élni? Nehezebb 3-4 gyereket felnevelni szeretetben, jóra, szépre, kitartásra nevelni, mint egyet vagy kettőt?
Nem lehet egyértelmű választ adni. Döntse el mindenki a saját értékrendje alapján!

Nyilván, a kis családnak és a nagynak is vannak pozitívumai, de hátrányai is lehetnek. Bár, szerintünk igazán nem is a családmérete, inkább a családi felfogás és a szokások kérdése számít. Mi már 18 éves korunktól egy "csapat "vagyunk, bármit is hozott az élet. A család, a szeretet, az együtt töltött idő, az egymásra-való odafigyelés és a tisztelet a legfontosabb életünkben. 3 gyermekünk és 4 unokánk van. Úgy gondoljuk, ha most kezdenénk, ugyanezt csinálnánk.A gyermekek nevelését sok-sok szeretettel, türelemmel, közös gondolkodással, egyetértéssel , a problémák azonnali " négyszemközti" átbeszélésével lehet végezni. Mindig is fontosnak éreztük, hogy a szülők ne vitatkozzanak a gyermekek előtt, hanem ketten együtt beszéljék meg a vélemény különbségeket, esetleges problémákat. A gyermeket sem a testvérei, társai, barátai előtt kell megszidni, ha valami rosszat csinál, hanem csak neki kell elmondani, mit is szeretnénk, vele kell átbeszélni a viselkedését . Igyekeztünk úgy nevelni gyermekeinket, most az unokáinkat, ha velünk vannak, hogy az általunk preferált értékeket hordozzák. Mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy a gyereknevelés átmeneti megbízatás, és "csak" 20-22 évre szól, a kicsi felnőtté válásáig.Ahogy a gyerek növekszik, egyre inkább képes felelősséget vállalni. Ugyanakkor a szülőknek meg kell tanulni elengedni gyermekeiket. Az ő életükben is időnként segítségre volt szükségük, máskor szigorú fellépésre, sokszor pedig arra, hogy hagyjuk, hadd oldják meg önállóan a problémájukat. A nagycsaládban megtanulnak a gyerekek adni és kapni, sőt elfogadni egymást. Nagyon jól döntöttünk, hogy nagy család lettünk és meggyőződésünk, hogy nemcsak nekünk, de másoknak is előnyt jelenthet. "Időnként összeakadunk olyan emberekkel, akiknek beszédét szívesebben hallgatjuk, mint másokét, akiknek szavai közelebb férkőznek a lelkünkhöz, buzdítóbban hatnak ránk, mint más szavak." Jó egészséget, erőt, kitartást, sok hétköznapi örömöt kívánunk minden szülőnek és nagyszülőnek, hogy gyermekeink, unokáink továbbörökíthessék, amiben egy nagycsaládos hisz: a bánat, a baj osztódik, míg az öröm sokszorozódik.Igyekszünk mi is átadni a "magot" (a tudást, a tapasztalatot), amit szüleinktől, nagyszüleinktől kaptunk.
 
 
Szeretettel: Staszkiv István és Kati

NOE-FON
noe-fon
Eseménynaptár
Nap képe
Nap idézete

Az igazi szeretet önmagával megelégedett. Jutalma az, aki szeret. (Szent Bernát)

Tagegyesület kereső

Írja be a keresett település nevét!

Keresés

Támogatóink

Vodafone Nagy család - kis lábnyom Új Magyarország fejlesztési terv Széchenyi terv Magyar Élelmiszerbank Egyesülete Fővárosi Vízművek Zrt.