Magyar English

Üzenet

Fényképezőgép "A család az emberi együttélés csodás találmánya, a társadalom alapja. A családban születnek a legfontosabb szeretetkapcsolatok. A legfőbb jellemzője az ÉN helyett a MI elfogadása: a te gondod az én gondom, a te örömöd az én örömöm is. Egymás elviselése a szeretetben. Feltétele a folyamatos, a gondoskodó figyelem, amely sokféle módon veszi körül azokat, akik együtt élnek." (Gelencsér Katalin)

Üzenet rovatunkban minden hónapban egy-egy NOE tag írja le gondolatait a családról, a gyermekvállalásról, a nagycsaládos létről.

Mert jó otthon (együtt) lenni...

Hét év alatt négy fiúcska érkezett hozzánk.

Ők azok, akik annyi örömet adnak nekünk, sokszor titokban lessük őket, ahogy fontos dolgokról komolyan elbeszélgetnek, gurgulázva nevetnek, hangosan szaladgálnak, össze-összekapnak, majd egymásnak kezet nyújtva kibékülnek.


Óhatatlanul az életre tanítják egymást, megtanulnak osztozkodni, az igazukért kiállni, vagy éppen belátni, ha mégsem nekik van igazuk, megtanulnak nyerni és veszteni, rájönnek, hogy nem csak kapni, hanem adni is öröm, ki tudják mondani egymásnak az érzéseiket. Egy nagy családban türelmet tanulnak, az „én”-t felváltja a „mi”.

És mi is sokat tanulunk tőlük. Rájövünk, hogy egy családban nevelkedve is milyen más személyiség kerekedik egy-egy kis lényből, így színesítve a világot. Sokkal jobban be tudjuk osztani az időnket, a logisztikai készségünk hatalmasat fejlődik. Folyamatosan aggódunk értük, és mindig megnyugtatjuk egymást, hogy nem egyedül kell nekik helyt állni a világban, mert ők egymásért vannak, ha az egyik percben nem is akarják látni többet egymást, a másik percben nincsenek meg egymás nélkül.

És amitől ők még sokkal gazdagabbak lesznek: a nagyszülők. A nagyszülők, akik értük (és értünk) élnek, akik a nálunk sokkal nagyobb élettapasztalatukkal tudnak velük együtt játszani, beszélgetni, nokedlit főzni, diavetítőzni. Akikhez vagy akikkel lemehetnek vidékre, akik hajnalban is kiugranak az ágyból, hogy a kukorékoló gyerekeknek meséljenek, vagy elvigyék a szomszédos erdőbe bóklászni őket. Akik egy kicsit engedékenyebbek is velük, mint mi, szülők, és a gyerekek ezt tudják is, és ez így van jól. És akiktől mi is sokat tanulunk, és igyekszünk úgy csinálni, ahogy csinálták, több-kevesebb sikerrel.


Nagycsaládosnak lenni öröm. Néha fárasztó, néha nyűgös, néha „egész nap le sem ültem”, de öröm, mindig öröm.

Ahogy a harmadik, hároméves  kisfiunk minden este szinte rituálészerűen az ő egyszerű kis szavaival, de annál nagyobb tartalommal elmondja: „Jó otthon lenni.” 


Tündikné Tordas Adél és Tündik András
Budapest
NOE-FON
noe-fon
Eseménynaptár
Nap képe
Nap idézete

Az igazi szeretet önmagával megelégedett. Jutalma az, aki szeret. (Szent Bernát)

Tagegyesület kereső

Írja be a keresett település nevét!

Keresés

Támogatóink

Vodafone Nagy család - kis lábnyom Új Magyarország fejlesztési terv Széchenyi terv Magyar Élelmiszerbank Egyesülete Fővárosi Vízművek Zrt.